Okul Seçimi ve Okula Yeni Başlayacak Çocuklar İçin Neler Yapmalı?
Çocuklar için olduğu kadar, anne-babalar için de önemli bir dönüm noktası oluyor okula başlangıç. Çocukların ebeveynlerinden daha uzun süreler ayrı hareket edebilmeleri gerekirken, anne-babaların da çocuklarının büyümeye başladığını ve kendilerinden bağımsız olarak vakit geçirebildiklerini kabul edebilmeleri gerekiyor. Dolayısıyla, çocuğun hazır olması kadar, anne-babanın da kendini bu sürece hazırlaması büyük önem taşıyor.
Bu noktada, okula başlangıç ve okula uyum sürecinin daha sağlıklı olabilmesi, çocuk için doğru bir okul tercih edilmesiyle mümkün olabiliyor.
Okul seçimi yaparken, okulun eğitim anlayışı, eğitim kadrosu, rehberlik hizmetleri, fiziki ortamı, sunduğu imkânlar, güvenliği, sosyal etkinlikleri vb. tüm detaylar göz önünde bulundurulmalıdır. Sınıf mevcudu mutlaka araştırılmalı, kalabalık sınıf ortamlarından kaçınılmalıdır.
Sınıfların farklı öğrenme stillerine uygun olarak hazırlanmış olmasına, hem bireysel hem grup çalışmalarına olanak sunmasına, yaş düzeylerine uygun olan araç-gereçlerle donatılmış olmasına özen gösterilmiş olmalıdır.
Seçilen okul, her bir öğrencisini iyi tanımalı, her bir öğrencisinin yeteneklerini fark edebilmeli, geliştirilmesine fırsatlar sunmalıdır. Akademik başarı kuşkusuz önemli olmalı, ancak öğrencileri tek bir kalıba sokmaya çalışmadan, her öğrencinin yetenekleri ve becerileri doğrultusunda gelişimlerine destek olmalıdır. Öğrencilerinin yaratıcılıklarını desteklemeli, onları öğrenmeye ve araştırmaya teşvik etmelidir.
Yıl boyunca çocukları gelişimsel açıdan takip eden, çocukla ilgili gözlem ve önerilerini aileye sunan okul ve aile işbirliğini tüm eğitim-öğretim yılı boyunca sürdürmeyi amaçlayan bir eğitim anlayışı benimsemiş olan bir okulda anne babalar daha fazla güven duyar.
Bu doğrultuda yapılan okul seçiminden sonra, okul ile görüşürken okula çocuğun özellikleri, güçlü olan ve desteklenmesi beklenen yanları anlatılmalı, ilgi alanlarından söz edilmelidir. Bunları bilmek, öğretmenin çocuğun ihtiyaçlarını belirlemesine yardımcı olur ve onun öğrenimini ve gelişimini desteklemesine katkı sağlar.
Çocuğun okula uyum süreci boyunca okul yönetimi, sınıf öğretmeni ve okulun psikolojik danışmanlık ve rehberlik servisi ile kurulacak iletişim çok önemli ve gereklidir.
Öğrenci ve Eğitim Danışmanı Koçları Randevu 0505 767 58 85

Çocuklarınızın 1. Sınıfa hazır olduğuna kanaat getirip, okul seçimlerini tamamladıktan sonra, okula uyum sürecini desteklemek adına bazı önemli noktalara dikkat edebilirsiniz.
Okul Başlamadan...
Okulun ilk günü herhangi bir sorunla karşılaşmamak ve çocuğunuzun endişelerini azaltmak için, okul başlamadan önce aşağıdakileri yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz.
Bunları yaptınız mı?
- İlk gün saat kaçta okulda olmanız gerektiğini biliyor musunuz? Sakin bir gün ve geceden sonra iyi düzenlenmiş, neşeli bir sabah planladınız mı?
- Okul kıyafetlerini hazırladınız mı? Çocuğunuz okul kıyafetlerinden haberdar mı? Daha öncesinde denenip üzerine uygun olup olmadığı kontrol edildi mi?
- Okulun günlük program akışı hakkında çocuğunuz bilgilendirildi mi? Yemek ve oyun zamanları, gün içinde kimlerle birlikte olacağı konusunda yeterli bilgi verildi mi?
- Çocuğunuzun okula nasıl gideceği ayrıntıyla planlandı ve gereken düzenlemeler yapıldı mı? Bütün bu bilgiler sade bir dille çocuğa anlatıldı mı?
- Okul sonrası çocuğunuzun nereye döneceği ve kim tarafından karşılanacağı planlandı ve çocuk bilgilendirildi mi?
- İlk gün ve sonraki birkaç gün kolay ulaşılabilir olmak için programınızda gerekli düzenlemeleri yaptınız mı?
- Çocuğunuzun sağlık durumunu bildiren formlar ve acil durumlarda size nasıl ulaşılabileceği ile ilgili bilgiler okula iletildi mi?
Okula Yeni Başlayacak Çocuklar İçin Neler Yapmalı?
- İlk olarak çocuklarınızın herhangi bir konuda sıkıntı yaşadığını gözlemlendiğinizde, bu konuyu mutlaka sınıf öğretmeni ve rehber öğretmeni ile paylaşın. Çocuklarımızın neye ihtiyaç duyduğunu bulmak ve çözüme ulaştırmak için işbirliği içinde olmak onların okula uyumunu kolaylaştıracağı gibi, okula güven duymalarını da sağlayacaktır.
- Çocuğunuza güven verin, onu rahatlatın.
- Çocuğunuzu okulla ilgili olarak önceden bilgilendirin. Çocuğunuza önyargısız ve gerçekçi bilgiler vermeye özen gösterin.
- Bu dönemde bütün sorularına cevap arayışı içinde olan çocuğunuza her zamankinden daha yakın olun.
- Olası sorunların uyum sürecinde normal ve geçici davranışlar olduğunu unutmayın. Kaygılarını paylaşın ve anlayışlı olun.
- Eğer çocuğunuz okula gelmeniz konusunda sizlere çok ısrarcı davranıyorsa onlara herkesin sorumluluklarının farklı olduğunu hatırlatın. Kendi sorumluluklarınızdan bahsedebilir, çocukların en önemli sorumluluğunun da okula gitmek olduğunu belirtebilirsiniz. Bu süreçte kullanılan ifadelerin kısa, net ve kesin olması önem taşır. Ayrıca söz ve davranışların tutarlı ve kararlı olması da o denli önemlidir.
- Okula giderken vedalaşmayı uzun sürdürmeyin. Okula düzenli devam etmesi konusunda kararlı olun.
- Okul çıkışında onu tam zamanında alacağınızı ya da servise bineceğini, evde mutlaka karşılayacak bir kişinin olduğunu ona açıklayın.
- Eve geldiğinde okulda yaşadıklarıyla ilgili onunla konuşun ve kendi okul anılarınızı onunla paylaşın.
- Okulla işbirliği kurarak, çocuğa paralel yaklaşımlar sergileyin.
- Bu önemli dönemde onu etkileyecek başka olumsuz yaşantılardan veya büyük değişikliklerden uzak tutmaya çalışın.
- Okul sistemine uyum sağlamaya çalışan çocuğunuzun verimli öğrenebilmesi için, yatış ve kalkış saatlerine dikkat edin.
- Okulda uygulanan düzenli beslenme eğitimi sayesinde, evde beslenme sorunu olan ve yemek seçen çocukların bu sorunları zamanla ortadan kalkacaktır. Özellikle okulun ilk günlerinde, “Bugün yemeğini bitirdin mi?” gibi baskıcı sorular sormaktan kaçının.
- Çocukların okula uyum konusunda karşılaşacağı güçlükler, birkaç hafta içinde gerekli kişilerle görüşmeler yapılarak ortak tutum sağlandıktan sonra ortadan kaldırılabilir. Bu süreç içinde sabırlı olmaya çalışıp, okulla işbirliği içinde olmayı sürdürün.
Bu öneriler dikkate alınarak geliştirilecek tutum ve davranışlar, çocukların okula uyumunu kolaylaştıracaktır.
Öğrenci ve Eğitim Danışmanı Koçları Randevu 0505 767 58 85