Psikoloji nedir? Psikolog kimdir? Psikolojik Danışman kimdir?
.jpg)
Psikoloji nedir? Psikolog kimdir? Psikolojik Danışman kimdir?
0505 767 58 85
Psikoloji nedir?
Psikoloji bilimi sosyal bilimlerden biri olup insan davranış ve düşünce yapısını inceleme üzerine yoğunlaşır. Psikoloji bilimi insan davranışını bilimsel şekilde gözlemleyerek ölçüp bu bilgilere dayanarak insan davranış ve sorunlarını anlayan modeller ve sorunlarına yardım eden yaklaşımlar oluşturur. Psikoloji biliminin alt alanları arasında Klinik Psikoloji, Bilişsel Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Endüstriyel Psikoloji, Adli Psikoloji, Evrimsel Psikoloji, Kültürel Psikoloji, Biyolojik Psikoloji, Sağlık Psikolojisi, Trafik Psikolojisi, Din Psikolojisi, Nöropsikoloji gibi alanlar yer almaktadır.
Psikolog kimdir?
Psikoloji lisans eğitimi dört sene sürer ve bu eğitimi almış kişiye mezuniyet sonrası psikolog ünvanı verilir. Bir psikolog dört yıllık lisans eğitimi sonrası iki yıllık klinik psikoloji yüksek lisans programlarına girerek duygusal ya da zihinsel zorlukları olan çeşitli kişilerle nasıl çalışılması üzerine bilgi ve deneyimini artırarak uzmanlığını alır. Psikologlar bir ya da birden fazla psikoterapi ekollerinde çalışabilme üzerine eğitim alabilirler. Gittiğiniz psikologlardan eğitimlerini nerede ve ne üzerine tamamladıklarına dair bilgileri almanız en doğal hakkınızdır.
3. Psikolojik Danışman kimdir?
Bir PD, Eğitim Fakültesinde 4 yıllık rehberlik ve psikolojik danışmanlık eğitimi almış kişilerin kazandığı ünvandır. Psikolojik Danışmanlar da duygusal, davranışsal ya da zihinsel zorluklar yaşayan kişilerle çalışır ve bunu farklı psikoterapi ekolleri kullanarak yapabilirler. Psikolojik danışmanlar daha normal kabul edilen psikolojik sorunları olan kişilerle çalışır.
Psikoterapi nedir?
Psikoterapi, insan sorunları anlama ve çözme metodudur. Psikoterapi, eğitimini tamamlamış bir psikolog ya da psikiyatr tarafından profesyonel bir çalışma ilişkisi içinde birebir ya da gruplar halinde uygulanabilir.
Psikolojik Danışmanlık ile Psikoterapi arasındaki fark nedir?
Bu iki disiplin arasında birçok benzerlik vardır ve aralarındaki temel farklılık psikoterapinin psikolojik danışmanlığa göre daha uzun sürdüğü ve daha geniş spektrumda yer alan hastalarla/danışanlarla çalışabilmesidir.
Psikolojik Danışman, Psikolog ve Psikiyatr arasındaki benzerlikler nelerdir?
Psikoterapist, psikolog ve psikiyatr arasındaki benzerlikler genel olarak şu şekilde değerlendirilebilinir: Her üçü de duygusal ya da zihinsel zorlukları olan insanlarla çalışır.
- Her üçü de hem özel sektörde hem de ulusal sağlık servislerinde çalışabilir.
- Her üçü de yoğun bir eğitimden geçerler ve ilgili profesyonel kuruluşlara üye olmalıdırlar.
Psikolog ile psikiyatr arasındaki farklar nelerdir?
Günümüzde psikolog ile psikiyatr kavramları karıştırılmaktadır. Bir psikiyatr uzman olmak için altı yıl tıp eğitimi ve sonradan dört yıl ihtisas eğitimi olmak üzere en az on yıl süreyle eğitim görmektedir. Bir psikolog ile psikiyatr arasındaki en önemli fark psikologun Fen Edebiyat Fakültesi’den, psikiyatrın ise bir Tıp Fakültesi’nden mezun olması dolayısıyla psikologların reçeteli ya da reçetesiz ilaç yazabilme gibi bir yetkilerinin ve eğitimlerinin olmamasıdır. Bir psikiyatr istediği takdirde psikoterapi eğitimi alarak hastalarına psikoterapi uygulayabilir.
Psikoterapi ilişkisinin temel özelikleri nelerdir?
Psikolog ile danışan arasında oluşan psikoterapi ilişkisinin sahip olması gereken temel özellikler şunlardır:
- Psikolog, danışana değer vermeli ve danışanla güvenilir bir ilişki kurabilmelidir.
- Psikolog, danışanla empatik ilişki kurmak için çaba göstermelidir.
- Psikolog, danışanına karşı açık ve doğal olmalıdır.
- Psikolog danışanına koşulsuz saygı göstermeli ve kabul etmelidir.
- Psikolog, danışanının sorunlarına odaklanıp, psikoterapi yardımını danışanın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılandırmalıdır.
- Psikolog gizlilik ilkesine bağlı olarak danışanla çalışmalıdır.
- Psikolog, sorunların çözümüne yönelik çalışmayı danışanla güçlü bir işbirliği kurarak yapmalıdır.
- Psikolog danışana yardım edemeyeceği durumlarda danışanı ihtiyaç duyduğu yardımı alabileceği uzmanlara yönlendirme sorumluluğu taşımalıdır.
.jpeg)
Randevu Telefonu 0505 767 58 85
Psikoterapi ne kadar sürer?
Psikoterapinin uzunluğu, danışanın getirdiği sorunlara, danışanın terapiden beklentilerine, danışanın değişme ve çalışma isteğine ve psikologun çalıştığı psikoterapi ekolüne bağlı olarak en az 1 ay ile birkaç sene sürebilir. Örneğin, Psikoanalitik/Psikodinamik Terapi yaklaşımı uzun dönemli çalışan bir yaklaşımdır, 10 yıl kadar da sürebilir.
Psikoterapi ne için yapılmamalıdır?
- Psikologun kendi sorunlarını konuşup çözmeye çalıştığı bir ilişki olmamalıdır.
- Psikolog ya da danışanın yakın duygusal bir arkadaşlığa dönüştüreceği bir ilişki olmamalıdır.
- Psikologun kendi duygusal ihtiyaçlarını karşılayan bir ilişki olmamalıdır.
Psikoterapide gizlilik ilkesi ne zaman kırılır?
- Danışanın kendi hayatını sonlandırmayı düşündüğü durumlarda,
- Danışanın başkalarının hayatına tehlikeye atacağı durumlarda.
Psikoterapi ne kadar etkilidir?
Yapılan araştırmalar,
- Psikoterapi alanların almayanlara göre daha iyi iyileşme sağladıklarını,
- En etkili ve hızlı sonucun psikoterapiyle psikofarmakolojik (ilaç tedavisi) birleşiminin verdiğini göstermektedir.
Psikoterapinin başarılı olmasını sağlayan etkenler nelerdir?
Bir psikoterapi çalışmasının etkili/başarılı olmasında en önemli etkenlerden bir kaçı şunlardır:
- Danışanın gönüllü terapiye gitmesi,
- Danışanın sorunlara yönelik çalışma isteği ve motivasyonunun yüksek olması,
- Danışanın beklentilerinin gerçekçi olması ve değişmeyi istemesi,
- Danışanın terapiye düzenli gitmesi ve terapi içi ve dışında sorunlarına yönelik çalışması,
- Psikologun kullandığı yaklaşım ve deneyimli olması,
- Psikologun kişiliği, değerleri, hayat deneyimi,
- Psikologun etik ilkelere bağlı olarak çalışması,
- Danışan ve psikolog arasındaki ilişkinin açık, güvenli, gerçekçi, rahat ve empatik olmasıdır.
Doğru bir psikolog ya da psikoterapiyi bulduğumu nasıl anlayabilirim?
En etkili psikoterapi danışan ile psikolog arasında iyi işleyen bir ilişkinin varlığında görülür. Yani kısaca, birlikte çalışırken kendinizi rahat hissettiğiniz bir ilişki ve açık iletişim kurabildiğiniz bir psikolog sizin için en iyisi olabilir. Psikoterapi içinde olan kişi, psikolog tarafında desteklendiğini, sorunlarına karşı birlikte etkili çalışıldığını, çalışma süreci ve içeriği hakkında bilinçlendirildiğini hissediyor olmalıdır. Gittiğiniz psikologa:
- Nasıl çalıştığı, ne tür metot ve teknikler kullandığını,
- Kullandığı yaklaşımın sizin sorunlarına olacak etkisini ve deneyimini,
- Terapi sürecinin nasıl gelişeceği, nelere dikkat edildiği,
- Sorunların çözümüne yönelik ne kadar zaman çalışılacağı gibi konular hakkında sorular sorup bilgiler alabilmelisiniz.
Psikoterapi çeşitleri nelerdir?
- Psikoanalitik/Psikodinamik Terapi yaklaşımı, kişinin psikolojik sorununun erken gelişim safhalarından birinde ya da bir kaçında çözülmemiş olaylar/çatışmalardan kaynaklandığını düşünür. Bu çatışmalar üzerinde çalışarak kişinin hayattaki değişikliklere uyumu ve psikolojik olgunluğa ulaşması sağlanır.
- Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımı, kişinin sorunlarının irrasyonel düşünce, inanç ve rahatsız edici davranışlardan kaynakladığını düşünür. Bu çarpıtılmış/hatalı düşünce ve rahatsız edici davranışların sağlıklı olanlarla değiştirilmesine yönelik çalışır.
- Hümanistik-Geştalt Terapi yaklaşımı, kişinin geçmiş ya da şimdi olay veya durumlarda duygu ve düşüncesini rahat ifade edememesinin bireysel gelişimini engelleyerek bireysel ya da kişilerarası sorunlara sebebiyet verdiğini düşünür. Danışanın yaşadığı duygu ve deneyimleri farkında olabilmesi, sorunlarını yaşadıkları kişiyle rahat ifade edip çözebilmeleri ve danışanın duygusal, fiziksel, düşünsel, davranışsal bir bütün olarak gelişebilmesi için çalışır.
- Hümanistik-Danışan-Odaklı Terapi yaklaşım, danışanın sahip olduğu düşük benlik değeri ve olumsuz benlik imgesinin uyum ve psikolojik sorunlara sebebiyet verdiğini düşünür. Danışanın ihtiyaç duyduğu değeri hissettirerek, özgüveni aşılayarak sahip olduğu potansiyeli kullanmasına, psikolojik olarak büyümesine yardım eder.
- Hümanistik-Varoluşçu Terapi yaklaşımı, danışanın sahip olduğu potansiyeli kullanmayarak ve büyüme özgürlüğünü bloke ederek olumsuz benlik imgelerine sahip olduğunu; bunun da sorunlara sebebiyet verdiğini düşünür. Kişinin oldukça işlevsel, daha özgür ama sorumlu birey olması, hayatının da daha anlamlı olması için çalışır.
- Eye Movement Desensitation Reprocessing (EMDR) yaklaşımında duygusal acısı olan kişinin davranışçı tekniklerle beynin sağ ve sol bölümleri arasında bilgi işlem transferini yaparak bu duygusal acıyı azaltacağı, kurtulacağı veya daha iyi başa çıkabileceği düşünür. Psikolojik travmalarda, sorunların semptomik tedavisinde, Kaygı sorunları yaşayan insanlarda EMDR Terapisi etkili olabilir.
- Aile Terapisi uygulamasında ailenin ya da ailenin bir üyesinin yaşadığı sorunun aile yapı ve sisteminden kaynaklandığını ve ailenin de bir bütün olarak bundan psikolojik olarak etkilendiğini düşünür. Aile Terapisinde amaç, aile bireylerinin yer aldığı sistemi/yapıyı değiştirmeksizin bu sistemi olumsuz olarak etkileyen dinamikler üzerinde çalışılarak sorunla baş edilmesidir.
- Sanat Terapisi yaklaşımında kişinin zihinsel, duygusal sorununun dışa vurumcu bir metotla yapmasının psikolojik gelişimine önemli katkısını savunur. Zorlama olmadan, kişinin bilinç ve bilinçdışı süreçlerin de neyi yaşıyorsa bunu yazarak, çizerek, boyayarak ya da yaparak ifade etmesi sağlanır.
18. Psikologumu değiştirmek/terapiyi bırakmak istiyorum, nasıl yapabilirim?
Eğer psikoloğunuzu değiştirmek/terapiyi bırakmak istiyorsanız bu konuyu ilk olarak psikologunuzla konuşmanız gereklidir. Unutmayın, psikoterapinin faydalı olması için psikologunuzla her şeyi konuşabilme rahatlığına sahip olmanız gerekir. Bu faydayı psikoterapiyi bırakırken bile sağlayabilirsiniz. Ayrıca, yarım kalan her şey sorunlu davranış olarak kalabilir hayatımızda, dolayısıyla psikologunuzla bu isteğiniz ve nedenlerinizi konuşmanız, çözümü birlikte bulmanız kişisel gelişiminiz için faydalı olur. Bu deneyiminizi bulacağınız yeni psikologla da paylaşmanız aynı durumla karşı karşıya kalmanızı engeller.
Psikoterapi ücretleri ne kadardır?
Psikologun deneyimine bağlı olarak 45 – 60 dakika süren bir seans 50 – 250 YTL arasında ücretlendirilir. Bazı psikologlar işsiz ya da ekonomik gücü fazla olmayan danışanlar için seansları daha düşük ücretlendirme konusunda anlaşmaya açık olabilirler. Bazı kurum ve merkezler terapiye ihtiyaç duyan danışanlar için halen uzmanlık eğitimini gören öğrenciler yani klinik psikolog adaylarıyla çalışma şartıyla düşük ücretli psikoterapi imkânları sunmaktadır. Bazı kurum ya da psikologlar da hastanın/danışanın gelirine göre bir ücret belirleme tutumuna sahip olabilirler. Gideceğiniz uzmanla bu konuda konuşup ekonomik gücünüze göre uygun bir ücret anlaşması yapabilirsiniz.
Psikolog, Pedagog, Psikiyatrist Randevusu Almak İçin 0505 767 58 85